8 Aralık 2024

Büyükşehir’in Arkeolojik Kazılara Desteği Devam Ediyor

85062820240511093802

 Mersin Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirasın korunması için proje ve çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde ‘Patara İmparator Nero Deniz Feneri Kazı ve Restorasyon Süreci’ söyleşisi düzenledi.

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın yer aldığı söyleşide İşkan, Patara Antik Kenti’nde Roma İmparatoru Nero tarafından yapılan ve doğal afetler sonucu yıkılan deniz fenerinin restorasyon çalışmalarını ele aldı. Etkinlik; üniversite öğrencilerinin yanı sıra, akademisyenler ve antik tarihle ilgilenenler tarafından beğeniyle karşılandı.

Akça: “Büyükşehir olarak toplam 19 adet arkeolojik kazıya destek veriyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, söyleşinin MEDEKA Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde gerçekleştiğini ifade etti. Etkinlikte, çok sayıda sanatsever ve Mersin Üniversitesi’nden arkeoloji bölümü öğrencilerinin yer aldığını kaydeden Akça, “Mersin, arkeolojik açıdan çok zengin bir şehir. Büyükşehir Belediyesi olarak 19 adet arkeolojik kazıya maddi ve ayni desteklerimiz devam ediyor. Dolayısıyla Patara Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon sürecinde yaşanılan tecrübeleri ve deneyimleri Mersin’de uygulayabilmek için, bu söyleşide bizler de yer aldık” diye konuştu.

Prof. Dr. Işık: “Mersin, çok kadim bir kültür coğrafyasına sahip”

Patara kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara’da açığa çıkardıkları ve imparator Nero tarafından yaptırılan deniz fenerinin kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Işık, “Patara’da bu fenerle birlikte büyük bir kazı çalışmasının ardından, ülkemizin yüz akı olabilecek nitelikte gayet başarılı ve çok önemli bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Ben de bütün Türkiye’ye bu süreci anlatmak için yollardayım.  Bilim ve bilgi paylaştıkça güzel. Mersin gibi çok kadim bir kültür coğrafyasında, üniversitesinde arkeoloji bölümünün olduğu bu güzel şehirde bir arkeoloji buluşması gerçekleştirip, yaptıklarımızı meslektaşlarıma ve öğrencilerimize aktarmak istedim. Çünkü örnek alınması gereken ve pek çok kazıya fikir verecek uygulamalar ve yeni çarpıcı sonuçlar var” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerin, yapılan çalışma ve projelere destek vermesinin oldukça önemli olduğunun da altını çizen Prof. Işık, “Her akıllı belediye, kendi yönetim alanında bulunan bütün arkeolojik kazılara sonuna kadar destek vermeli ve sonuna kadar koruyup kollamalıdır. Çünkü bu bir refah problemi ve geçmişi sahiplenme sorunudur” dedi.

Antik tarihe ışık tutan söyleşi, katılımcılardan tam not aldı

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi Bensu Atar, “Yapılan söyleşi, bir arkeoloji öğrencisi olarak bana farklı bakış açıları kazandırdı. Etkinliği çok faydalı buldum. Hocamız da çok deneyimliydi. Bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim” dedi.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Hamza Devebakan ise, söyleşiden çok memnun kaldığını söyleyerek, “Benim için yeni bir alanda yeni bilgiler kazanmak, heyecan verici oldu. Böyle değerli bir hocamızı görmek de çok kıymetli. Hocamız bizimle çok ayrıntılı bilgiler paylaştı” diye konuştu.