8 Aralık 2024

Büyükşehir’in Üzüm Sıkma Makinesi Hibesi İle Üreticinin Yüzü Gülüyor

BÜYÜKŞEHİR’İN ÜZÜM SIKMA MAKİNESİ HİBESİ İLE ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR (9)

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin makine ekipman desteği üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi koordinesinde Sayköy Sulama Kooperatifi’ne hibe edilen üzüm sıkma makinesi, üreticilere pekmez ve sirke yapımında büyük kolaylık sağlıyor. Yıllardır üzümleri ayaklarıyla tepeleyerek büyük zorluklar yaşayan üreticiler, şimdi üzüm sıkma makinesi ile saatte 1 ton üzüm sıkabiliyor.

 

Üreticilerimiz sabahları 2-3 saat üzüm çiğneme derdinden kurtuldular”

 

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde Ziraat Teknikeri Ramazan Üredi, “Vahap Başkanımız göreve geldiğinden bu yana, kooperatiflerimize başlattığımız makine-ekipman desteğimiz devam ediyor. Sayköy Sulama Kooperatifi’ne hibe ettiğimiz makinemiz, saatte 1 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip. Bu sayede üreticilerimiz artık sabahları 2-3 saat üzüm çiğneme derdinden kurtuldular. Makinemiz sayesinde üreticilerimiz işçilik ve zamandan tasarruf ederek, ürünlerini 1 saatte sıkıp kaynatıyorlar” bilgilerini verdi.

 

“Daha önce pekmezi yapmak 2 günümüzü alıyordu”

Eskiden pekmez ve sirke yapımında çok uğraş verildiğini belirten Sayköy Mahalle Muhtarı Rıza Türkmen, şunları söyledi:

 

“Daha önceleri bu üzümler arazilerden toplanıp geldikten sonra, teknelerde çuvallar içerisinde tekmelenip uzunca bir süre zamanımızı aldıktan sonra kaynatma işlemine geçiyorduk. Şimdi yaklaşık 10 sandık üzümün çekilme süresi 1 saate kadar inmiş durumda. Bu da ne demek oluyor? Zamandan tasarruf ettik, en başta bu. Sonrasında ayakla tepelediğimizde 10 sandık üzümden aşağı yukarı 6 kasa posa çıkardı. Makineyle çektiğimizde bu posa 1 kasaya kadar düştü. Mahalleliden aldığımız tepkiler çok olumlu. Özellikle bu sene için konuşalım. Üzümün günümüzde 2 TL olduğu dönemde, pekmez 50- 60 liralara kadar getirisi olan bir ürün. Bundan önce şu pekmezi yapalım desek, en az 2 günümüz gidecekti. Şimdi kadınlar bu işi severek yapıyor. Niye severek yapıyor? Bu işin en zor yanı tepelemeydi. Tepeleme işinden kurtulduktan sonra, yaklaşık 3-4 saatlik bir çalışmayla pekmezimizi elde edebiliyoruz artık. Gerçekten çok değerli bir hizmet.”

 

“Millet, pekmezden faydalanacak inşallah”

 

Üzüm sıkma makinesinin üreticilere büyük kolaylık sağladığını dile getiren Sayköy Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Çenesikısa, “Daha önceden üzümleri topluyorduk, geliyorduk, akşam üzeri yorgun argın tepeleme oluyordu. Ondan sonra çökecek, kaynayacak derken, 2 günümüzü bu işe veriyorduk. Bu makine sayesinde işimiz kolaylaştı. 1 saatte çekiyoruz, ondan sonra çökertip 1-2 saat içinde de kaynıyor. Bir de üzüm bu sene para etmedi. Millet, en azından pekmezden faydalanacak inşallah” dedi.

“Şimdi çok basit, çok kolay. 1 saat içinde hallediyor”

 

Yıllardır yaptıkları işlemlerin zorluğunu anlatan Kevser Sayan, “Eskiden üzümü kesip geliyorduk. Teknemiz var büyük, betondan. Onun içine çuvallarla döküyorduk. Ağzını bağlayıp ayaklarımızla tepeliyorduk. Ondan sonra kazanlara alıp ısıtıyoruz, yüzeyinde köpükler oluşuyor. Köpükleri alıyoruz. Ondan sonra indiriyoruz onu başka bir kazana, ağzını kapatıyoruz sabaha kadar o çöküyor. Ondan sonra 3 saatte filan kaynatma oluyor. Akşamdan başlıyoruz zaten, sabah ezanı kalkıyoruz başlıyoruz sıcağa kalmayalım diye. Şimdi ürünü getiriyoruz. Hemen kasalarla akşam namazıyla döküp çökertiyoruz” diye konuştu.

 

Üretici Nurten Sayan da şu ifadeleri kullandı:

 

“Biz yıllardır bu işi yaparız. Ne olursa olsun yaparız yani. Sirkesini, üzümünü, pekmezini yaparız. Tepeleriz. Bu işte ben yeni gördüm bu makineyi. Zordu önceden. Her şeyi zordu. Ama şimdi çok basit, çok kolay. Çok güzel çekiyor bak. 1 saat içinde hallediyor.”