DÖRDÜNCÜ SEÇİM İTTİFAKINA DOĞRU

Ramazan Kara

Millet İttifakı bileşenlerinin cumhurbaşkanı adayını, Cumhur İttifakı bileşenleri -Millet İttifakı tabanından- daha çok merak ediyor. En çok da bir köşe yazarı…
Ülkemizin birçok sorunu varken -birkaç aydır- “Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak?” sorusuyla gündem oluşturmaya çalışanları yadırgıyorum.
O nedenle; ben, “Üçüncü İttifak” ve olası bir Dördüncü İttifak hakkında yazacağım.
Seçim Yasasında yapılan değişiklikler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlamadan “Seçim Yasası değişince; siyasi partilerden kopmalar ve yeni siyasi oluşumlar olur mu?” diye sormuştum ve aynı soruyu bana soranlara “Olur. Yeni İttifaklar bile doğabilir” diye yanıt vermiştim.
2018 Seçiminden, birkaç gün sonra da “Gelecek seçime; Cumhur İttifakı, Millet İttifakı, Milli Görüş Çatı İttifakı, ve HDP İttifakı olarak girilirse yeniden Parlamenter Sisteme dönülebilir.” diye özetleyebileceğim şeyler yazmıştım.
Birkaç gün önce, Sayın Temel Karamollaoğlu “Üçüncü İttifak olabilir” dedi.
Sayın Temel Karamollaoğlu’nun, öyle bir açıklama yapmasının ana nedeni; Millet ittifakı içerisindeki etkinliğini arttırarak CHP ya da İyi Parti listelerinden -seçilebilecek sırada- daha çok milletvekili adayı gö(ste)rmek, Sayın Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday olmasının önünü açmak veya Adalet ve Kalkınma Partisine giden Milli Görüş oylarını alarak Cumhur İttifakı oylarını düşürmek olabilir mi?
Sayın Temel Karamollaoğlu önderliğinde kurulabilecek bir ittifakın, Cumhur İttifakına giden oyların tamamına yakınını alabileceği düşünülürse asıl amacının, ittifak içerisindeki partilerin yetersiz veya artık oylarının yok sayılmasının acısını -Cumhur İttifakı’ndan- çıkarmak olabilir.
Bana göre; Seçim Yasasındaki son değişikliklerden sonra, Dördüncü ittifak bile olabilir.
-Birinci İttifak, Cumhur İttifakı olduğu gibi kalır veya birkaç küçük partinin daha katılımıyla genişleyebilir.
-İkinci İttifak, Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti arasındaki ittifak, Millet İttifakı olarak veya adı değiştirilerek sürdürülür.
Demokrat Parti’nin, İkinci İttifak içerisinde kalma olasılığı daha fazla olmakla birlikte, aşağıda yazacağım, üçüncü ittifak içerisinde de yer alabilir.
-Üçüncü İttifak; ülkemizde, kemikleşmiş %6 civarında Milli Görüş taraftarı var. O seçmenlerin büyük bir bölümü -geçen seçimlerde- “Saadet Partisi tek başına barajı aşamaz” veya “Millet İttifakı listesindeki adayımız, seçilebilecek yerden aday gösterildi. İçerisinde CHP olan ittifaka oy vermek yerine Cumhur İttifakına oy vereyim” mantığıyla oy kullandı.
O nedenle, yapılacak olan ilk genel seçimde; Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu bir araya gelerek bir partinin listesinden seçime girmek üzere anlaşabilir.
Benzer bir ittifak geçmiş yıllarda; Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve Aykut Edibali’nin bir araya gelmesiyle sağlanmıştı. Epey başarılı da olmuştu.
Fatih Erbakan, partisini üçüncü ittifakın içerisine sokabileceği gibi Cumhur İttifakı’na da katılabilir.
-Dördüncü İttifak, solda bulunan ve barajı aşamayacak olan partilerin adaylarının HDP listelerinden aday gösterileceği bir ittifak olabilir.
Ümit Özdağ, Muharrem İnce, Mustafa Sarıgül, Doğu Perinçek ile Hüseyin Baş ve partisinin barajı aşma sorunu olan diğer liderler; ya kendi başlarına seçime girerek baraj altında kalır veya yukarıda sözünü ettiğim ittifaklardan, kendilerine yakın bulduklarının içerisinde saf tutarlar.
Seçime kadar, ittifakların alacağı oy oranlarında önemli değişiklikler olur ve birkaç puan önde olan ittifak, kararsız seçmenlerin, en az üçte birinin oyunu alır.
Dört İttifaklı bir seçim; Cumhur İttifakı Bileşenlerinin “Terörün uzantısı olan HDP ile aynı yoldalar” söylemi boşa çıkacağı için en çok Millet İttifakı’nın işine yarar.
Kaç ittifak olursa olsun, Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi isteyenler ile Parlamenter Sistem isteyenler arasında geçer ve seçim ikinci tura kalırsa; Cumhur ittifakı bir tarafta, diğer ittifaklar karşı tarafta yer alır.