Mersinde Çocuk Olmak

Mersinde Çocuk Olmak
Yonca Yiğit ÇOCUK GELİŞİMCİSİ


                                                  Mersinde Çocuk Olmak

Mersin coğrafi özellikleri ile farklı sosyo- kültürel ve farklı sosyo-ekonomik durumlara ev sahipliği yapıyor. Şehrin en doğusu ile en batısı, şehir merkezi ve Toros dağları ile kıyı kasabalarında yaşayan çocuklar gelişimsel açıdan farklı şartlar altında yetişiyor.

Bu farklılıkların en belirgin özellikleri ise Toros dağlarında ikamet eden yörük çocuklarında gözlemleniyor. Dağların arasında büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği ile uğraşan ebeveynleri olması nedeniyle Mersin’in bu bölgesinde çocuklar oyun alanlarına erişemiyor. Hatta öyle ki bazıları eğitim ve öğretimini devam ettirmede zorlanıyor.

Teknolojiden de uzak sayılırlar.

Çocukluk dönemi bireylerin kişiliğinin gelişmesinde temel olan, yaşamla ilgili birçok olgunun hızlı bir şekilde öğrenildiği bir dönem olduğu biz çocuk uzmanları ve profesyonelleri tarafından çok iyi bir şekilde biliniyor. Çocuklar için bu öğretiler oyun içinde gerçekleşmesi ise bizlerin özellikle gözlemek istediği kritik bir nokta. Çocuklar oyun sayesinde yardımlaşma, paylaşma, rol alma yetileri kazanmakta ve sosyalleşme çocukluk yaşlarında başlamaktadır. Çocukların yetişkin birey olduklarında sergileyecekleri davranışların temeli olan bu süreç için oyun oynanabilecek ortamın varlığı ve önemi şüphesiz ortadadır. Ancak bu durum yörük çocukları için pek de mümkün görünmüyor. Sarp arazi ve dağların coğrafi dokusu çocukların bu ortamlara erişmesine engel oluyor.

Özellikle oyun alanlarına erişimde zorluk yaşanması çocukların yeterli akran ilişkileri kuramadığından sosyal ve duygusal gelişimleri bağlamında yeterli uyarana maruz kalınmadığının bir ip ucu haline geliyor.

Çocuklar edinmesi gereken mevcut gelişimsel becerileri sergileyemiyor. Uyaran eksikliği nedeniyle sağlıklı gelişime sahip olamıyorlar.

Bu durum diğer gelişim alanlarını da olumsuz etkiliyor. Sosyal duygusal alanda yeteri kadar uyarıyıcıya maruz kalamamış çocukların etkili bir şekilde dil gelişimi alanının ifade edici becerilerinde girişim sahibi olmadıkları literatüre konu oluyor. Peki sadece Toros dağlarında mı problemler var? Tabi ki hayır.

Düzlük tarım arazilerinin arasında evleri olan çocukların teknolojiden uzak, oyun alanları ise tarım arazilerinin arası haline geliyor. Bu durum en fazla seracılık faaliyetinde bulunulan arazilerde vukuu buluyor. Nedeni ise mevsimlik işçilerin bu bölgeye belirli zamanlarda gelmesi ve bölgenin çocuk nüfusunun artması.

Çocukların karnını doyurup beyinlerini ve kalplerini unutuyoruz. En büyük hatayı burada yapıyoruz.

Mersinde böyle bir şehir işte farklı özellikleri barındırıyor. Hiç mi şanslı kesim yok deseler… Elbette var.

En şanslı kesim merkezde yaşayanlar.

Evet nereye gidersek gidelim mersinde sokaklar denize çıkıyor. Devasa dalgaları ile büyüleyici bir iz bırakıyor, zihnimizde maviliği ile yerini alıyor. Keşke en kuzeyden en batıya bu şahane sahil şehrinin çocukları eşit bir şekilde olması gereken imkanlara sahip olsa. Belki de birileri duyar. Sürdürülebilir bir çözüm süreci başlatır. Ama ricam sürdürülebilir olsun.