Yolsuzluğa hayır dediler, sürgün edildiler

 

Eğitim Sen Mersin Şubesi ve Eğitim İş Mersin Şubesi, Mersin  Gazi Anadolu Lisesi’nde “Bazı yöneticiler okulun spor salonunu mevzuata aykırı şekilde kiraya verip hukuki olmayan yolla para tahsil etti” iddiası sonrası, yöneticiler hakkında işlem yapılması gerekirken, eğitimciler hakkında işlem yapıldı. Yolsuzluğu ortaya çıkaran eğitimcileri sürgün cezasıyla  cezalandıran Mili Eğitim Müdürlüğü,  Eğitim Sen Mersin Şubesi ve Eğitim İş Mersin Şubesi tarafından protesto edildi.

“ÖĞRETMENLERE SUÇLUYU ORTAYA ÇIKARDIKLARI İÇİN SÜRGÜN CEZASI VERİLDİ”

Gazi Anadolu Lisesinde çalışan öğretmenlerin, okuldaki mevzuata ve ahlaki değerlere aykırı gelişmeleri silsile yoluyla, hukuk içinde ilgili makamlara ilettiğini söyleyen Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Yürütülen soruşturma sonucunda okul yönetiminde bulunan bazı kişiler maarif müfettişleri soruşturmasıyla cezalandırılmıştır. Fakat asıl trajikomik olaylar bu aşamadan sonra yaşanmıştır” dedi. Gazi Lisesi’nde okul spor salonunun Bakanlığın genelgeyle yasaklamasına rağmen üçüncü kişilere kiralandığını, spor salonu kirasını mevzuata aykırı biçimde tahsil edenlerin cezalandırıldığını belirten Sümbül, “Okuldaki bu uygulamaları, olayları ortaya çıkaran Gazi Anadolu Lisesi öğretmenleri de cezalandırılmıştır. İdari soruşturma sonunda kusurlu uygulamaları ortaya çıkaran bu eğitim emekçisi arkadaşlarımıza önce kınama cezası verilmiş, daha sonra geçmiş başarılı meslek yaşamları dikkate alınarak kınama cezası bir alt ceza olan uyarı cezasına çekilmiş, kamu malını korumak için mücadele eden bu başarılı eğitim emekçisi arkadaşlarımıza suç işleyenlere verilen idari bir tedbir olan yer değiştirme cezası da uygulanmıştır. Yani, kamuyu zarardan kurtaran, iş yerinde eğitim kalitesini yükseltmek için mücadele eden öğretmen arkadaşlarımız da sürgüne gönderilmiştir. Haldun Taner’in bir eserine isim veren o meşhur söz sanki bu okulda hayata geçirilmek istenmiştir. “Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım.” Dürüst, çalışkan, başarılı, kamucu bu eğitim emekçisi arkadaşlarımıza suçu, suçluyu bulup ortaya çıkardıkları için sürgün cezası verilmiş olması hem vicdanları sızlatmış hem de yerleşik tüm hukuk kurallarını alaşağı etmiştir” ifadesini kullandı.

Alınan kararla ilgili değerlendirme yapan Sümbül, “Hukuksuzlukları dile getirmeni cezalandırılacaktır algısı yaratan bu uyarı ve sürgün cezası kamu malını kötü niyetli kişilerin hoyrat insaflarına bırakacaktır” dedi.

 

“SÜRGÜN CEZASI VERENLER ARKADAŞIMIZIN HAYATINDAN SORUMLUDURLAR”

Soruşturma sonucu verilen cezaların uygulanması da vahim sonuçlar doğuracağını söyleyen Sümbül, “Yaşanan usulsüzlükleri yetkili amirlerine bildiren, kamu malının mevzuata aykırı kullanılmasını engelleyen öğretmenlerimizden birinin aldığı yer değiştirme, sürgün cezası hayati tehlike doğurabilecekken sağlık özrünü, sağlık raporunu dikkate almadan sürgün cezası verenler arkadaşımızın hayatından sorumludurlar. Gün ışığına maruz kaldığında DNA bozulması yaşayan, bu nedenle kapalı salonu olan bir okulda çalışması gereken arkadaşımızın başına gelecek her türlü olumsuzluktan sürgün kararını alanlar, uygulayanlar sorumludur” diye konuştu.

 

“HİÇBİR YOLSUZLUĞA GÖZ YUMMAYACAĞIZ”

Sümbül’ün ardından konuşan Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, Gazi Lisesi’nde uzun süredir süren yolsuzluk ve hukuksuzların öğretmenleri rahatsız ettiğini söyledi. Kiralama mevzuatına rağmen haklarında soruşturma açılan yöneticilerin spor salonunu kiraladığını, kalorifer peteğini söktüğünü söyleyen Tekin, “Bu kişilerle ilgili gerekli karar çıkmasına rağmen Akdeniz ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karar uygulanmamakta. Yolsuzlukları ortaya çıkaran öğretmenlerimiz cezalandırılmış ve sürgüne gönderilmiştir. Buradan şu anlam çıkıyor, ‘Eğer herhangi bir yolsuzluğu ortaya çıkarırsanız sizi sürgüne göndeririz’. Bizler arkadaşlarımıza uygulanan sürgün ve cezanın karşısında duracağız, hiçbir yolsuzluğa göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.